vizite
Cine păşeşte în Scoala Nr.1 Moreni -Dâmboviţa nu poate să piardă ocazia să vizizete "Muzeul şcolar" care deţine un patrimoniu impresionant din toate domenile de activitate. El este adăpostit pe coridoarele şcolii,pe holuri şi treptele de acces spre etaje, într-o sală special amenajată.
Pe lângă alte exponate ,vizitatorul dornic se va opri desigur şi în faţa unui impresionant patrimoniu de piese etnografice şi de artă populară autentică.
Sunt aici peste 500 de piese de asemenea exponate,la care se adaugă cărţi vechi, mărturii din industria petrolului, picturi,cotate cu valoare istorică şi patriotică semnificative.
Trebuie menţionat faptul că an de an în patrimoniul acestui muzeu intră noi valori, creaţii ale elevilor, realizări ale meşterilor anonimi din zonă.
Se află în muzeu ceramică populară de Dărmăneşti şi Gheboaia dar şi elemente provenite din alte centre de olărie. Reţin atenţia vizitatorilor,prin frumuseţea formei,ornamentelor şi cromaticii farfurii de la Dărmănesti din 1928( marcând aniversarea Unirii )platoul din 1935, ulciorul din 1901, etc.
Urmează apoi o bogată creaţie artistică din lemn, care pe aceste meleaguri morenare a cunoscut din cele mai vechi timpuri o dezvoltare deosebită. Aici se pot vedea unelte de muncă, ustensile clasice şi gospodăreşti, unelte legate de prelucarea produselor lactate, piese de mobilier ţărănesc din care razboiul de ţesut sau lada de zestre sunt funcţionale.
Şi tot aici vizitatorii pot vedea exponate legate de culte(o icoană de lemn de peste 200 de ani), icoane pe sticlă , măşti populare confecţionate de elevi, etc.
Sunt prezentate aici într-un mod ingenios mobilierul tradiţional ţărănesc (masa cu 3 picioare), scaune dintr-un lemn.leagăne pentru copii , laviţă).
În expoziţia muzeală inaugurată in 1978 de prof.Emilia Bucur şi reorganizată în 1997 de prof.Stoica Ion se găsesc zeci de costume populare,colecţii de ii,fote, prosoape etc.
Istoria naţională ca aspiraţie de unitate şi indepentenţă este sugestiv prezentată prin hărţi, desene, citate, extrase din arhivele locale.
Moreniul petrolier, parte integrantă a istoriei universale are un spaţiu bine definit în cadrul expoziţiei muzeale de la Scoala nr.1.
Va asteptam sa o vizitati!
de prof. Ion Stoica