Calendar evenimente

free counters vizite

Prezentare generala

Orasul Moreni, nume cu rezonanta în istoria petrolului românesc, important centru al industriei extractive a petrolului în trecut si azi, al industriei constructoare de masini, a textilelor si utilajelor complexe a facut parte pâna în 1968 din Raionul Câmpina fiind mai legat de Valea Prahovei; azi este localitate componenta a judetului Dâmbovita.


Datorita asezarii sale în zona Subcarpatilor externi dintre Prahova si Ialomita, într-o mica depresiune, zona de contact dintre dealuri mai înalte în nord si coborâte spre sud si câmpia piemontana înalta a Cricovului Dulce - au existat conditii care au constituit un adapost sigur pentru locuitorii veniti în aceste meleaguri, contribuind la dezvoltarea unei asezari statornice. Câmpia înalta pe alocuri, împadurita, dealurile acoperite, usor accesul si legaturile permanente cu zonele învecinate, au permis dezvoltarea asezarii.
Orasul Moreni este situat la limita central estica a judetului Dâmbovita, dezvoltat de-a lungul cursului râului Cricov, unde terenul este stabil, prezentând o usoara panta dinspre zona colinara catre albia râului. Teritoriul administrativ al orasului Moreni cuprinde o suprafata de 3.514 ha., iar în teritoriul acestuia nu mai exista alte localitati.

 

Raportul între suprafata teritoriului administrativ si suprafata intravilanului orasului (inclusiv cartierele apartinatoare - Bana, Tuicani si Pleasa), este de 5,5.
O imagine completa asupra cadrului natural în care este amplasat orasul Moreni, ne este data de unele elemente aflate într-un spatiu mai larg decât teritoriul administrativ propriu-zis.


Orasul Moreni este delimitat de urmatoarele coordonate geografice:

paralela de 44o 57' 50'' si 45° 00' 09'' latitudine N
meridianul de 25o si 25o 39' 10'' longitudine E
cu consecinte directe asupra climatului, solurilor, vegetatiei si faunei.


Vecinii orasului Moreni sunt:

la nord Comuna Iedera de care este legat Moreniul prin mai multe sosele. soseaua asfaltata a drumului judetean 710A desparte satul Iedera de jos de Moreni pe o distanta de 6 Km. Pe partea dreapta a râului, cartierul Stravapoleos - Tisa al orasului Moreni este legat de satul Cricovul Dulce (Ciocoiesti) printr-un drum forestier care urmeaza vechiul drum "al sarii si petrolului ".
la vest, la o departare de 6 km, pe drumul judetean 720, se afla localitatea Gura-Ocnitei, vechi sat de pe mosia Draganestilor care în anumite etape istorice se întindea pâna la valea Pâscov, azi pe raza localitatii Moreni. soseaua merge spre Târgoviste, resedinta judetului;
la sud, satul Ghirdoveni (Cricoveni) parte a comunei I.L. Caragiale apare ca vecin al Moreniului la o distanta de 6 km. pe sosea;
spre Est, satul Ditesti din comuna Filipesti de Padure (judetul Prahova) este legat de Moreni printr-o sosea asfaltata a drumului 720 Târgoviste - Baicoi.


Proiectul „Redescopera flacara petrolului"

 

Initiativa a Primariei Municipiului Moreni, proiectul „Redescopera flacara petrolului" este co-finantat prin Programul Operational Regional 2007-2013, Axa Prioritara 5 - „Dezvoltarea durabila si promovarea turismului", Domeniul Major de Interventie 5.3 - „Promovarea potentialului turistic si crearea infrastructurii necesare, în scopul cresterii atractivitatii României ca destinatie turistica".
Pe parcursul celor doi ani de implemetare (2012 si 2013), prin intermediul acestui proiect s-a urmarit promovarea resurselor naturale si a elementelor de folclor si arta populara din Moreni si din zonele limitrofe, cu scopul de a deveni o destinatie turistica atractiva si de a dezvolta arealul pentru mediul de afaceri.

 

Actiunile si evenimentele organizate în cadrul acestui proiect au vizat:

realizarea unui studiu, în primul an de implementare, cu privire la alegerea celor mai bune târguri si expozitii, în vederea realizarii unei promovari cât mai eficiente;
participarea la 8 târguri si expozitii, pe parcursul celor 2 ani de implementare, cu scopul crearii vizibilitatii si promovarii turismului în zona, atragerii de turisti straini si români si includerii zonei în circuitele turistice;
crearea unui portal de turism (www.redescopera-moreni.ro), în primul an de implementare, care permite accesarea de informatii cât mai diversificate si de interes turistic, ce va fi la dispozitia tuturor si dupa finalizarea proiectului;
realizarea si distribuirea de materiale promotionale indoor si outdoor, pe parcursul celor 2 ani de implementare;
marketing online (marketing prin internet), pe parcursul celor 2 ani de implementare;
organizarea si desfasurarea a doua festivaluri directionate catre toate categoriile de turisti, cate unul în fiecare an de implementare.


În localitatea Moreni exista o veche traditie în extractia de petrol, fiind un element reprezentativ pentru aceasta zona. În anul 1691 a fost construita a treia platforma petroliera din lume si prima din România.
Ca localizare geografica, Moreni este asezat în Câmpia Târgovistei, pe cursul râului Cricovul Dulce. Vegetatia întregeste peisajul specific al zonei, fiind bogata si variata pornind de la zonele cu predominarea vegetatiei ierboase, trecând peste terenurile de cultura si ajungând la padurile de foioase care înconjoaraca un brâu zona. La fel se gasesc în Moreni ape sulfuroase propice dezvoltarii turismului de wekend si tratamentelor balneare. De asemenea, cu siguranta veti fi încântati de frumoasele paduri de foioase si zona amanejata a râului Cricovul Dulce.


Principalele puncte de atractie turistica ale orasului si împrejurimilor sunt:

Biserica „Schimbarea la Fata" - 1868;
Biserica cu dublu hram „Adormirea Maicii Domnului si Sfântul Dimitrie" (1891-1895) din cartierul Stavropoleos;
Monumentul Eroilor din Razboiul 1916-1918;
sondele de foraj si extractie petrol si siturile petrolifere;
Muzeul de arta si traditii al scolii nr.1;
ruinele istorice de la Cazemata Nemtilor si ruinele unor tuneluri de legatura cu Ploiesti-ul;
stadionul municipal cu 10.000 de locuri;
dealul Sângeris, traseu natural pentru motocross, inedit prin lungime si grad de dificultate.

Pentru mai multe informatii despre proiect vizitati www.redescopera-moreni.ro.

Este important sa pastram, sa conservam si sa perpetuam, traditiile si resursele existente!

 

 

Inapoi